life sciences | Co do zasady

Przejdź do treści
Zamów newsletter
Formularz zapisu na newsletter Co do zasady

life sciences

Więcej mięsa w mięsie, czyli kolejna próba uszczelnienia systemu nadzoru nad żywnością
Co pewien czas wybuchają afery związane z polską żywnością – ostatnio w związku z solą techniczną oraz z koniną w wołowinie. W takich sytuacjach władze publiczne zapowiadają stanowcze działania. Tym razem ma zostać skoncentrowany nadzór nad żywnością.
Więcej mięsa w mięsie, czyli kolejna próba uszczelnienia systemu nadzoru nad żywnością
Odpowiednie dać rzeczy słowo - czyli trudności z nazywaniem produktów spożywczych
Z marcowego raportu Inspekcji Handlowej o znakowaniu żywności wynika, że przedsiębiorcy wciąż mają problemy z prawidłowym oznakowaniem produktów spożywczych, w tym z nadaniem żywności odpowiedniej nazwy.
Odpowiednie dać rzeczy słowo - czyli trudności z nazywaniem produktów spożywczych
Wyciek danych medycznych może powodować szkody
Rozmowa z dr Ewą Butkiewicz, wspólnikiem kancelarii Wardyński i Wspólnicy odpowiedzialnym za Zespół Life Science i Postępowań Regulacyjnych, o szansach i zagrożeniach, jakie wiążą się z powstaniem centralnego systemu informacji medycznej.
Wyciek danych medycznych może powodować szkody
Firmy działające na rynku rybnym muszą gromadzić więcej informacji
Rozmowa z Joanną Krakowiak, radcą prawnym z zespołu Life Science i postępowań regulacyjnych kancelarii Wardyński i Wspólnicy
Firmy działające na rynku rybnym muszą gromadzić więcej informacji
Ostatni anonimowy łosoś na wigilijnym stole
Fircyk, Złośnik, Leoś… a Ty znasz już imię swojej świątecznej ryby? Już niedługo sprawca wigilijnej niestrawności cioci Halinki nie będzie bezkarny. Zostanie zidentyfikowany, a jego dane trafią do „rybnego rejestru karnego”.
Ostatni anonimowy łosoś na wigilijnym stole
Joanna Krakowiak: Rok 2013 przyniesie rewolucję w prawie żywnościowym
Rozmowa z Joanną Krakowiak z Zespołu Life Science i Postępowań Regulacyjnych kancelarii Wardyński i Wspólnicy na temat nowych regulacji krajowych i unijnych dotyczących prawa żywnościowego.
Joanna Krakowiak: Rok 2013 przyniesie rewolucję w prawie żywnościowym
Masło po raz kolejny pod lupą
Bardzo szczegółowe regulacje dotyczą masła i innych tłuszczów mlecznych do smarowania. Raporty z kontroli wojewódzkich inspekcji handlowych wskazują, że sytuacja na rynku masła wciąż nie jest najlepsza. Podobnie wygląda sytuacja w innych krajach UE.
Masło po raz kolejny pod lupą
Jak przeciwdziałać fałszowaniu produktów leczniczych?
W Polsce coraz łatwiej jest kupić podróbki leków – najczęściej preparatów na potencję czy środków odchudzających. Pół biedy, jeśli zamiast substancji aktywnej zawierają gips. Gorzej, jeśli w ich skład wchodzą nieprzebadane i niebezpieczne substancje.
Jak przeciwdziałać fałszowaniu produktów leczniczych?
Jak często afera spożywcza?
Ostatnie afery spożywcze: z solą przemysłową użytą do produkcji żywności oraz z niewłaściwej jakości proszkiem jajecznym zmuszają do postawienia pytania, czy i jakiego stopnia ryzyko ponosimy spożywając żywność wytworzoną w przemysłowej produkcji masowej.
Jak często afera spożywcza?
Klient nasz pan
Przedsiębiorcy, w nadziei na zarobek, tolerują najróżniejsze zachowania klientów. Czasem jednak, gdy zachowanie klienta jest wyjątkowo nieodpowiednie, zdarza im się odmówić takiemu klientowi sprzedaży towaru lub wykonania usługi. Czy wolno im tak robić?
Klient nasz pan
Nowe etykiety dla środków spożywczych
Przedsiębiorcy działający na rynku spożywczym będą musieli zmienić etykiety swoich produktów w celu dostosowania ich do nowych wymogów prawa unijnego.
Nowe etykiety dla środków spożywczych
Off-label, czyli czy lek na zapalenie płuc można stosować na ból pleców?
Stosowanie produktów leczniczych off-label jest spotykane w praktyce leczniczej, choć budzi liczne kontrowersje i problemy praktyczne, zwłaszcza wobec braku stosownych regulacji.
Off-label, czyli czy lek na zapalenie płuc można stosować na ból pleców?